Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Στον αέρα οι Ηλείοι ασφαλισμένοι!

Μέγεθος Κειμένου
Share
Υγεία ( 12/01/2012 13:27 )
Στον αέρα οι Ηλείοι ασφαλισμένοι!


Ταλαιπωρία δίχως τέλος, για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων της χώρας, αποτελεί η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αφενός λόγω της μικρής συμμετοχής γιατρών και αφετέρου λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των γιατρών, ελευθεροεπαγγελματιών, νοσοκομειακών και γιατρών του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι ψάχνουν να βρουν?άκρη, με πολλά ερωτηματικά να παραμένουν ακόμα αναπάντητα.


Με την έναρξη της λειτουργίας του από 1η Ιανουαρίου 2012, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τους ασφαλισμένους των πρώην ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ που αποτελούν το 85% περίπου του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, ενώ σύντομα ? σύμφωνα προβλέπεται η ένταξη των ενιαίο αυτό φορέα των ταμείων των εργαζομένων στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στις τράπεζες, των δημοσιογράφων και των ναυτικών. Όσον αφορά στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, σε πρώτη φάση εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Νοσοκομεία.

«Βιαστική η λειτουργία του»

Η ελλιπής ενημέρωση και τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα γιατρών και ασφαλισμένων, έχουν σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για όλους. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας Νίκος Γαλανόπουλος, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» χαρακτήρισε τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ «βιαστική» αφού δεν έχουν κατοχυρωθεί οι σαφείς προϋποθέσεις και τα λειτουργικά εργαλεία. «Στον ιατρικό κόσμο υπάρχει ασάφεια. Κάποιοι γιατροί έχουν ενταχθεί και πρέπει, βάσει των προβλεπομένων της λειτουργία του, να εξετάζουν 200 περιστατικά το μήνα, δηλαδή 50 την εβδομάδα χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το τι θα κάνουν με τον 51ο, 52ο και 53ο ασθενή που θα απευθυνθεί σε αυτούς τους γιατρούς. Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι αφενός ο αριθμός των γιατρών που έχουν ενταχθεί είναι μικρός (π.χ το 50% των παθολόγων) και αφετέρου υπάρχουν ακόμα πολλές ειδικότητες (οφθαλμίατροι, δερματολόγοι, ακτινοδιαγνώστες) στις οποίες δεν υπάρχει συμβεβλημένος ιατρός», εξήγησε ο κ.Γαλανόπουλος. Μάλιστα, έκανε έκκληση στους γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων, για όσο το δυνατό καλύτερη και οικονομική απαίτηση, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Ασαφές ωστόσο παραμένει και το θέμα της παροχών, από τα παλιά στο καινούργιο ενιαίο «ταμείο» με τον κ.Γαλανόπουλο να σημειώνει πως «?από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ καταγράφουμε τη μη ύπαρξη δεδομένων παροχών. Κι αυτό είναι αίτημα όχι μόνο του ιατρικού κόσμου αλλά και των ασφαλισμένων, δηλαδή να τους αποδίδονται τα έξοδα που κάνουν στα πλαίσια του συστήματος, όταν το ίδιο το σύστημα δε μπορεί να τα προσφέρει».

Εξάλλου, χαρακτήρισε «σημαντική κατάκτηση» ? συνεπεία των κινητοποιήσεων και πιέσεων που ασκήθηκαν από τα Πανελλήνια συνδικαλιστικά όργανα ? την δυνατότητα για ελεύθερη ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και έκδοση παραπεμπτικών για ιατρικές εξετάσεις, σε όλους τους γιατρούς, ακόμα και στους μη συμβεβλημένους.

Πληροφορίες για τον ΕΟΠΠΥ

Όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΟΠΠΥ και πιο συγκεκριμένη ενημέρωση για τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΠΥ και μπορούν να απευθυνθούν , μπορούν να πάρουν οι ασφαλισμένοι των ταμείων να απευθύνονται στις έδρες των ταμείων τους, στις κατά τόπους μονάδες του ΙΚΑ αλλά και τηλεφωνικά στο 184.

Οι διεκδικήσεις

Όσον αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, συνεχίζονται μέχρι ? τουλάχιστον την Παρασκευή ? ενώ καθημερινά εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου βρίσκονται σε καθημερινή επαφή για το ξεκαθάρισα στις εργασιακές σχέσεις, στις αμοιβές και αλλά θέματα που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή αντιμετώπιση γιατρών και ασφαλισμένων. «Βασικό αίτημα είναι η αμοιβή των 10 ευρώ ? που με τις κρατήσεις φτάνει τα 6 ευρώ ? να γίνει 20 ευρώ, όπως ισχύει από το 2005, αλλά και να ξεκαθαριστούν όλα τα ασαφή σημεία. Αρχικό αίτημά μας, που παραμένει ενεργό ακόμα, είναι η αναστολή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα και οι ασάφειες που ταλαιπωρούν ιατρικό κόσμο και ασφαλισμένους», κατέληξε ο κ.Γαλανόπουλος.

Νάνσυ Σπυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου