Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μαζικούς θανάτους κρατουμένων στη Συρία καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία


Δαμασκός, Συρία
Οι θάνατοι κρατουμένων στις φυλακές της Συρίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες καθώς η Δαμασκός προσπαθεί να καταστείλει το κίνημα κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, καταγγέλλει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Στην έκθεση αναφέρεται πως έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 88 θάνατοι κρατουμένων, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση αναφέρεται σε «88 περιπτώσεις θανάτων κρατουμένων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της καταστολής των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Απριλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου» και σε δύο μόνο περιοχές της Συρίας.

Οι 88 κρατούμενοι για τους οποίους η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει στοιχεία ήταν άνδρες και αγόρια, ανάμεσά τους υπάρχουν δέκα παιδιά από το 13 έως 18 ετών.

Για τουλάχιστον 52 περιπτώσεις η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει ικανές αποδείξεις για το ότι «πράξεις βασανιστηρίων ή η κακοποίηση ευθύνονται ή συνέβαλαν στον θάνατό τους».

Η οργάνωση έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 1.800 ονόματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την έναρξη της καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων του 2011 ετών, ο μέσος όρος θανάτων στις συριακές φυλακές ήταν πέντε ετησίως.

«Μία τέτοια αύξηση δεν είναι δυνατόν να είναι συμπτωματική. Μοιάζει να αποτελεί έκφραση της ίδιας απάνθρωπης βίας που εκδηλώνεται καθημερινά στους δρόμους της Συρίας», δήλωσε ο Ρέτο Ρούφερ, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή το ελβετικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση εξέτασε 45 βίντεο που ελήφθησαν από συγγενείς θυμάτων ή ακτιβιστές μετά την παράδοση των σορών στις οικογένειές τους. Είκοσι βίντεο παραδόθηκαν για εξέταση σε ιατροδικαστές.

Οι σοροί έφεραν σημάδια βίαιων χτυπημάτων, εγκαύματα και πληγές. Οι κρατούμενοι προέρχονταν από τις περιοχές των πόλεων Χομς και Ντερά.

Θάνατοι κρατουμένων έχουν αναφερθεί επίσης σε πέντε άλλες περιφέρειες, στη Δαμασκό, στο Ριφ Νταμάσκ, στο Ιντλιμπ, στη Χάμα και στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των ερευνών για τη Συρία της Διεθνούς Αμνηστίας Νιλ Σάμοντς, η οργάνωση διαθέτει τα ονόματα τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων που κρατούνται σήμερα σε συριακά κέντρα κράτησης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, 12.000 - 15.000 άνθρωποι κρατούνται σήμερα στη χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και απευθύνει επείγουσα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε να διεξαγάγει έρευνα στη Συρία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν απολύτως ανεπαρκής μέχρι σήμερα», καθώς κάθε απόφαση υποχρεωτικού χαρακτήρα έχει συναντήσει την αντίθεση της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, την Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.

Οι δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας

Οι παραλίες της Ελλάδας είναι ξακουστές σε όλον τον κόσμο. Είναι επίσης και πάρα πολλές, κάτι που κάνει πολύ δύσκολο το να επιλέξεις την κατάλληλη για τις βουτιές σου.Σε κάθε νησί υπάρχει κι ένα πλήθος από μαγευτικές τοποθεσίες πάνω στη θάλασσα που περιμένουν τον κόσμο να τις επισκεφτεί στις διακοπές του. Εμείς επιλέξαμε τις δέκα ομορφότερες και δημοφιλέστερες από αυτές.

Απολαύστε μερικές από αυτές
Ζαχάρω Ηλείας
Άγιος Προκόπιος Νάξος
Κολυμπήθρες Πάρος
Μπάλος Χανιά
Μύρτος Κεφαλονιά
Ναυάγιο Ζάκυνθος
Πόρτο Κατσίκι Λευκάδα
Πρέβελη Ρέθυμνο
Σίμος Ελαφόνησος
Φαλάσαιρνα Χανιά

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

SOK


Ένα χτένισμα θα μπορούσε να τη σκοτώσει

Ένα απλό χτένισμα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για μια έφηβη στη Σκωτία. Πρόκειται για την 13χρονη Megan Stewart, η οποία πάσχει από ελάχιστα γνωστό "Σύνδρομο του χτενίσματος".

Εξαιτίας, αυτού του συνδρόμου πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όταν φτιάχνει τα μαλλιά της ή όταν αγγίζει ένα μπαλόνι, καθώς δεν μπορεί να αντέξει τον στατικό ηλεκτρισμό.

Η μητέρα της ανακάλυψε ότι η κόρη της πάσχει από το σύνδρομο, πριν αρκετά χρόνια, όταν την ετοίμαζε για την πρώτη της μέρα στον παιδικό σταθμό.

"Χτένιζα τα μαλλιά της, όταν ξαφνικά λιποθύμησε και τα χείλη της έγιναν μπλε. Κάλεσα ασθενοφόρο και τελικά κατάφεραν να την επαναφέρουν. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε" δήλωσε στην Daily Mail η 41χρονη μητέρα της κοπέλας, Sharon.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Yorkhill της Γλασκώβης είπαν τότε στους έντρομους γονείς ότι είχαν ακούσει για ένα περιστατικό, ενός άλλου παιδιού που έπρεπε να αποφεύγει με κάθε τρόπο τον στατικό ηλεκτρισμό, καθώς υπήρχε κίνδυνος θανάτου.

"Δεν είχαμε ακούσει ποτέ πριν για αυτό το σύνδρομο και οι γιατροί γνώριζαν μόνο άλλη μια περίπτωση" λέει η μητέρα.

Το κορίτσι μέχρι σήμερα, κάθε φορά που χτενίζεται, ξαπλώνει στο κρεβάτι, για να ακουμπάνε κάπου τα μαλλιά της.

Σύμφωνα με τη διάγνωση των γιατρών, η σπάνια πάθηση που βασανίζει την 13χρονη, είναι πιθανό να οφείλεται στις επιπλοκές που υπήρχαν κατά τη γέννησή της. Γεννήθηκε πρόωρα και ζύγιζε μόλις ένα κιλό, ενώ είχε και τρύπα στο διάφραγμα.



Λόγω του Συνδρόμου, οι γιατροί πίστευαν ότι δεν θα καταφέρει τελικά να επιζήσει, αλλά εκείνη μέχρι στιγμής διαψεύδει τις εκτιμήσεις τους.

Ωστόσο ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, καθώς ο στατικός ηλεκτρισμός θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή της οποιαδήποτε στιγμή.